Práce v Mexiku

Práce v Mexiku má svá specifika, a to jak v oblasti samotného zaměstnání, tak života v Mexiku jako takového.

Prvně bych začal popisem samotného Mexika, a to konkrétně poloostrova Yucatán, kde se nabídka zaměstnání nachází.

Poloostrov Yucatán, právem přezdívaný "tak trochu jiné Mexiko", se nachází v tropickém pásmu a je vyhledávanou turistickou destinací. Proto i život samotný je zde ovlivněn velkou měrou turismem.
Místní lidé jsou velice vřelí, na poměry Evropana zprvu až příliš. Nicméně je velice příjemné, že lidé kolem vás se neustále usmívají, usmívají, zdraví Vás a jste-li v turistických letoviscích, oslovují Vás a nabízejí různé služby, zážitky, apod.
Mexičané jako takoví jsou velice přátelskými lidmi a velice rychle se na to dá zvyknout.
O Mexiku se traduje, že je velmi nebezpečnou destinací, pokud jde o kriminalitu. Některá místa jsou skutečně nebezpečná, a mezi ně se řadí především hranice Mexika s USA a hlavní město Mexico City. Naopak poloostrov Yucatán je velice bezpečnou oblastí, hlídán téměř na každém rohu policisty a člověk nemá potřebu se bát žít naplno od rána do noci, a že zrovna tohle mexický národ dokáže bravurně - vždy si najít záminku oslavit to či ono, zatančit si a užít si života i s pár pessos v kapse.
Je potřeba si zvyknout na jedinou věc, pro někoho ráj, pro jiného peklo - nepřetržité léto s teplotami kolísajícími během roku od nejnižších 24°C do nejvyšších daleko přes 30°C.
Jde-li o dopravu, všude se dá bezproblémově dojet taxíkem, buď soukromým, nebo zvolit formu mikrobusu - tzv. COLECTIVO, či klasický autobus. Velmi oblíbeným dopravním prostředkem jsou zde také kola, skútry a motorky.
I když se o Mexiku traduje, že neradi mluví anglicky a bude pro Vás problém se zde touhle, jinde mezinárodní řečí, domluvit, není tomu tak. Mladí ovládají angličtinu perfektně, a ti ve službách především.
Ceny v letoviskách, kterými jsou například tolik vyhledávaný Cancún, či Playa del Carmen, Tulum apod., jsou na stejné úrovní jako v Čechách. Zajedete-li ovšem do vnitrozemí, ceny klesají přibližně o 1/3.
Pláže, moře a celkově karibské pobřeží snad ani není nutno popisovat, jelikož většina obrázků a fotek je k dostání na internetu a většina z nás ví, jak takový tropický ráj vypadá.

Teď již k samotné práci v Mexiku, která má svá svá specifika.

Podnikání: Výhoda Mexika je ta ,že tu není skoro žádná byrokracie. Stačí Vám zaslat velmi jednoduché oznámení na místní úřad (Mexičané ani to neposílají) koupit například gril a začít prodávat grilované maso. (Nemusíte narozdíl od Čech splnit milion a jedno nařízení. A Vaše podnikání je připraveno.)

Zaměstnání: Zaleží jakou práci jedete dělat a co je Vaším snem. Lze si tu vidělat od pár pesos (1 pesos = 1.5 koruny) až po tisíce na ropných plošinách. Pravidlem tu je, že se pracuje 6 dní v týdnu. A jen neděle je volná. Ovšem Mexičané se nepředřou a vše nechávají na "maňana" (na zítra). Už je to jejich mentalita a vychování, což je pro nás Evropany často k nepochopení. Nicméně práce je tu hodně a nemají problém s cizinci. A vízum také není vůbec složité získat.